Ajankohtaista

PDF-tiedostoEsikotelomädän näytteiden lähetysohjeet1502.pdf (61 kB)
Lisätietoa esikotelomädästä ja näytteiden lähetysohjeet
PDF-tiedosto113664_lab_1018_mehilaistautitutkimukset.pdf (49 kB)
Tutkimuslomake pdf -tiedostona
MS Word -tiedosto113664_lab_1018_mehilaistautitutkimukset-1.doc (175 kB)
Tutkimuslomake doc -tiedostona (MS Word)

Esikotelomätänäytteiden tutkimukset maksullisiksi


Esikotelomädän torjuntaa käsittelevä asetus tuli voimaan 16.3.2015.

Samalla näytteiden tutkimukset tulivat maksullisiksi.  Alkujaan tutkimus olisi maksanut 1-5 pesältä 56,29 € + alv 24%, yhteensä 69,80 €. Yhdistyksen käymien keskustelujen tuloksena näytemaksu painui  25 euroon + alv 24% yhteensä 31,00€. Myöhemmin näytemaksusta poistettiin arvonlisävero.


Alennettu hinta edellyttää, että mehiläisten pitopaikkatunnus on merkitty tutkimuslähetteeseen. Eläinlääkäreiden ja tautitarkastajien ottamat näytteet säilyvät edelleen maksuttomina.


Esikotelomätätaudin vähentämiseksi on ensiarvoisen tärkeää löytää saastuneet mehiläispesät taudin ensivaiheessa. Tämän vuoksi mehiläisalalle tulevien tukien käyttö tutkimusnäytteiden maksuihin olisi erittäin tarkoituksenmukaista ja koko mehiläisalaa hyödyttävää.

Lataa näytteiden lähetysohjeet ja tutkimuslomake (.pdf tai .doc) allaolevista linkeistä koneellesi.

Poimintoja 2/Mehiläinen -lehdestä

 

Prestop Mix vaatii tutkinnon Ammattikäyttöön luokiteltujen kasvinsuojeluaineiden käyttö ja ostaminen vaativat tulevaisuudessa tutkintoa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin määräys koskee myös mehiläisten levittämää harmaahomeen torjunta-aine Prestop Mixiä.
Prestop Mixin kohdalta tutkinto vaaditaan siltä henkilöltä, joka ostaa aineen tai lisää sitä mehiläispesiin. Tutkinto tulee suorittaa viimeistään 26.11.2015, ja se on uusittava viiden vuoden välein.


Ruotsissa ilmestyi sarja mehiläispostimerkkejä  Ruotsissa julkaistiin 26. maaliskuuta mehiläisistä ja pölytyksestä kertova postimerkkisarja. 7 erilaista merkkiä kuvaavat eri tehtävissä toimivia mehiläisiä ja useita eri kasveja. Viisi merkeistä on ykkösluokan ja kaksi kakkosluokan kirjepostimerkkejä.